Υπάρχει ένα γνωστό παράδοξο στην κβαντική φυσική, όπου ο παρατηρητής αλλάζει το αποτέλεσμα του «πειράματος» μέσω της παρατήρησης αυτής καθεαυτής. Κάπως έτσι λειτουργεί και ένας επιτυχημένος marketer ή ένας χαρισματικός creative. Παρατηρoύν κι ανακαλύπτουν γύρω τους ευκαιρίες να αξιοποιήσουν το περιβάλλον του παιχνιδιού υπέρ τους και να δημιουργήσουν κάτι αξιοπρόσεκτο.  Τη χρονιά που πέρασε, υπήρξαν πολλές τέτοιες στιγμές που ξεχώρισαν. Σας παρουσιάζουμε αυτές που (κατά την καθαρά υποκειμενική μας άποψη) ήταν οι Top 10 Social Moments του 2015:

‪No 10

Ξεκινάμε με ένα trend που κυριάρχησε φέτος: τα emojis! Η Domino’s άρπαξε την ευκαιρία και γέμισε το Twitter με… πίτσες τον περασμένο Μάιο, για το λανσάρισμα της υπηρεσίας “Order with a tweet”. Ένας πρωτότυπος κώδικας επικοινωνίας, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πολύ buzz!

10_Top10DominoPizza

No 9

Με ετοιμότητα, ευφυΐα και ‘αθώο’ χιούμορ, η social media team της Groupon διαχειρίστηκε άψογα όλα τα πονηρά σχόλια για τη θήκη μπανάνας που προωθούσε και πέτυχε το απόλυτο viral τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, ξεπουλήθηκαν όλες οι θήκες μέσα σε λίγες ώρες!

9_Top10BananaBunker

No 8

Με εικόνες που μιλούν από μόνες τους, η Ford θυμίζει στους χρήστες του Instagram τι μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιούν smartphones όταν οδηγούν. Το μήνυμα είναι “Don’t like and drive”, αλλά τα likes πέφτουν βροχή…

8_Top10Ford

No 7

“Not in my name”. Το περσινό μήνυμα χιλιάδων μουσουλμάνων ενάντια στη βία του ISIS αποδείχθηκε διαχρονικό, καθώς έγινε ξανά trending hashtag μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι, αλλά και μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις των Βρετανών στη Συρία…

7_Top10Notinmyname

No 6

Μερικές φορές το σύμπαν συνωμοτεί για να πάρεις likes, αρκεί να βάλεις κι εσύ το χεράκι σου… Η ολική έκλειψη ηλίου τον περασμένο Μάρτιο ήταν μια χρυσή ευκαιρία για real-time marketing και τα έξυπνα brands την εκμεταλλεύθηκαν πολύ δημιουργικά!

6_Top10Eclips

No 5

Η μανία με τα foot selfies στο Instagram απέκτησε ένα επιπλέον νόημα τον περασμένο Μάιο, με την καμπάνια #withoutshoes. Για κάθε φωτογραφία με αυτό το hashtag, η Toms πρόσφερε ένα ζευγάρι παπούτσια σε ένα παιδί που τα είχε ανάγκη και εκμεταλλεύθηκε έξυπνα ένα social trend για καλό σκοπό.

5_Top10Toms

No 4

Μαύρο-μπλε ή λευκό-χρυσό; Το χρώμα ενός φορέματος δίχασε εκατομμύρια ανθρώπους στα social media, τον περασμένο Φεβρουάριο. Επιπλέον, το viral φαινόμενο #TheDress έγινε το έναυσμα για μια δυνατή κοινωνική καμπάνια ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, από τον οργανισμό Salvation Army.

4_Top10Dress

No 3

Όσο γρήγορα ‘εξαφανίζεται’ ένα selfie από το Snapchat, τόσο γρήγορα μπορεί να εξαφανιστούν κάποια πλάσματα από τον πλανήτη… Η καμπάνια #LastSelfie της WWF βραβεύτηκε δίκαια στα Webby Awards τον περασμένο Απρίλιο και κατάφερε μέσα σε 3 μέρες να πετύχει τον μηνιαίο στόχο της σε δωρεές!

3_Top10LastSelfie

No 2

Και ξαφνικά, στις 26 Ιουνίου 2015, τα social media και τα brands ‘βάφτηκαν’ στα χρώματα του ουράνιου τόξου, για να γιορτάσουν τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων στις ΗΠΑ, με το σύνθημα #LoveWins. Μια από τις πιο δυνατές και όμορφες στιγμές της χρονιάς που πέρασε.

2_Top10LoveWins

No 1

Ένα τραγικό γεγονός που σημάδεψε το 2015, γέννησε ένα slogan- “κραυγή” υπέρ της ελευθερίας του τύπου. Το hashtag #JesuisCharlie ανέδειξε τη δύναμη των social media και δημιούργησε μια νέα μεγάλη τάση. Οι άνθρωποι ενώνουν πλέον τις φωνές τους σε κάθε ευκαιρία, για να εκφράσουν οργή, θλίψη, συμπάθεια, αλληλεγγύη.

1_Top10JeSuiseCharlie

Η ποικιλία των στιγμών που ξεχωρίσαμε δείχνει ότι σαφώς τα social media είναι ένας καθρέφτης του κόσμου μας. Μερικές φορές παραμορφωτικός, αλλά συνήθως αντιπροσωπευτικός. Εκεί που μπορεί να βγάλουμε τον χειρότερο εαυτό μας (bullying) αλλά και τον καλύτερο (social media activism).  Εκεί που ακόμα και όταν έχει συμβεί στον «πραγματικό» κόσμο το χειρότερο, οι χρήστες μπορούν να το μετουσιώσουν σε κάτι όμορφο. Περιμένουμε ακόμα περισσότερα από το 2016!

Καλή χρονιά!

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...