Νομίζετε ότι όλες οι συζητήσεις για την Ελλάδα έχουν να κάνουν με τις εκλογές και με την κρίση; Ε λοιπόν όχι! Το καλοκαίρι είναι εδώ. Το ελληνικό καλοκαίρι. Για το οποίο συζητούν παντού!
“Διακοπές στην Ελλάδα” είναι το θέμα που ψάξαμε στα διεθνή Social Media και ειδικότερα στην αγγλική γλώσσα για τον μήνα Μάιο, προκειμένου να πάρουμε μια γεύση για την εικόνα του τουρισμού μας. Φυσικά, οι συζητήσεις για τις ελληνικές εκλογές ήταν πολύ περισσότερες, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ενδιαφέρον και για την άλλη πλευρά της Ελλάδας που… ποτέ δεν πεθαίνει και αποτελεί πάντα ελκυστικό προορισμό.

Μάιος 2012: Η Ελλάδα στα διεθνή Social Media 

 • 81.000 συζητήσεις για την Ελλάδα! Πάνω από 40.000 αφορούσαν τις εκλογές.

 • 12.300 συζητήσεις για τουρισμό στην Ελλάδα.

 • 15% των συζητήσεων για την Ελλάδα  αφορούσαν τον τουρισμό!

 • 3 στις 10 συζητήσεις που δεν αναφέρονταν στις εκλογές, αφορούσαν τον τουρισμό!

Από… συναίσθημα όμως πως πάμε ;

Ας συγκρίνουμε τώρα τις απόψεις και τα συναισθήματα που εκφράζονται στις συζητήσεις για την Ελλάδα και για τον Τουρισμό στην Ελλάδα αντίστοιχα.
Οι περισσότερες αναφορές στην Ελλάδα είναι ουδέτερες και δεν εκφράζουν συναισθήματα, αλλά περιορίζονται στην παράθεση ειδήσεων που αφορούν την οικονομία μας ή τις εκλογές. Το ποσοστό των αρνητικών αναφορών είναι μεγαλύτερο από αυτό των θετικών και φυσικά αυτό δημιουργεί μια αρνητική προδιάθεση απέναντι στη χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά, απομονώνοντας το θέμα “Τουρισμός στην Ελλάδα” βλέπουμε πιο έντονα θετικά σημάδια, αλλά δεν λείπουν κι από εδώ τα αρνητικά. Οι θετικές αναφορές σχετίζονται, φυσικά, με τους πανέμορφους ελληνικούς προορισμούς, ενώ οι αρνητικές αναφορές εκφράζουν κυρίως φόβους για απεργίες και ταραχές.
.
Ποσοστά αρνητικών, θετικών & ουδέτερων αναφορών στα Social Media για την Ελλάδα γενικά Ποσοστά αρνητικών, θετικών & ουδέτερων αναφορών στα Social Media για τον Τουρισμό στην Ελλάδα

Top Ελληνικοί προορισμοί σε συζητήσεις στα Social Media

Κάνοντας μια πιο συγκεκριμένη αναζήτηση στα διεθνή Social Media για τους πιο διάσημους προορισμούς στην Ελλάδα, ξεχώρισαν επτά νησιά. Σαντορίνη και Κρήτη προηγούνται στις συζητήσεις των ξένων χρηστών του διαδικτύου, ενώ ακολουθούν Ρόδος, Μύκονος και Κέρκυρα. Φυσικά γίνονται συζητήσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς, αλλά σε χαμηλότερα ποσοστά.
.
Ποσοστά αναφορών που έγιναν τον τελευταίο μήνα στα διεθνή Social Media  για μερικά διάσημα Eλληνικά νησιά στην Αγγλική γλώσσα
 
Τι συμπέρασμα προκύπτει από τα παραπάνω; Ότι σε μια εποχή που η ανάπτυξη στη χώρα μας πάσχει περισσότερο από ποτέ, αν πρέπει να ασχοληθούμε με κάτι σοβαρά, αυτό είναι ο Τουρισμός μας. Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι 3 στις 10 συζητήσεις για την Ελλάδα στα Social Media γίνονται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να την επισκεφθούν. Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές δεν εκφράζουν μόνο θαυμασμό για τις ομορφιές της χώρας μας, αλλά και αρνητικά συναισθήματα για την πιθανή ταλαιπωρία ή ακόμα και τους κινδύνους που μπορεί να μετατρέψουν τις διακοπές σε δυσάρεστη περιπέτεια. Το τελευταίο είναι ανησυχητικό και χρειάζεται μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια για να ανατραπεί. Η ομορφιά του ελληνικού τοπίου δεν αρκεί από μόνη της. Ο ελληνικός τουρισμός αξίζει αυτή την προσπάθεια. Είναι ίσως η σπουδαιότερη ευκαιρία να κινήσουμε ένα μεγάλο γρανάζι της ελληνικής οικονομίας, ώστε μέσα από αυτό να κινηθούν κι άλλα πολλά γρανάζια.
Και το καλύτερο; Μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό! Η καμπάνια Up Greek Tourism μας παρέχει το μήνυμα: “See you in Greece”! Τα Social Media μας παρέχουν το μέσο, για να ακουστεί η φωνή μας παντού. Έχουμε λίγες μέρες ακόμα προκειμένου να πείσουμε τους… αναποφάσιστους να επιλέξουν τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι. Ας προσπαθήσουμε!
.
Η ομάδα της BaaS
.
Y.Γ. Τι θα λέγατε για μια αναλυτική έρευνα για τον Τουρισμό στην Ελλάδα στην καρδιά του καλοκαιριού; Αναμένουμε τα σχόλια σας.
Φωτογραφία από την καμπάνια Up Greek Tourism:
.
 
Share →

3 Responses to Διακοπές στην Ελλάδα: Τι λένε οι ξένοι στα Social Media

 1. @bartzokas says:

  Πολύ ωραία και χρήσιμη ανάλυση. Πάντως εμένα με προβληματίζει πολύ το 14% negative sentiment για τον Ελληνικό τουρισμό

  • Panayiotis says:

   Φυσικά δεν είναι καθόλου καλό.Πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε περισσότερο…

 2. Chrysi says:

  Πολύ καλή προσπάθεια! Μπράβο. Θεωρώ ότι οι εκλογές φέτος έκαναν μεγάλη ζημιά σε αυτή την αρνητική εικόνα στην οποία συνέβαλλαν και οι πολιτικοί μας με την στάση τους. Ακόμα μεγαλύτερη η ζημιά με την επανάληψη εκλογών – πολιτική αστάθεια- και τα αρνητικά δημοσιεύματα στα media εσωτερικού και εξωτερικού. Δεν νομίζω ότι σε προσωπικό επίπεδο μπορεί κάποιος να τα βάλει με τα ρεπορταζ του CNN και BCC. Εκεί χρειάζεται η πίεση από τα τα δικά μας media που κάνουν μάλλον το αντίθετο! Δεν υπήρχε συντονισμένη προσπάθεια (ή διάθεση για προσπάθεια) για την διαχείριση αυτής της εικόνας που βγαίνει προς τα έξω. Πέρα από την απουσία διαχείρισης της τουριστικής εικόνας μας, δεν υπήρχε και καμία διάθεση για μια σωστά δομημένη και στοχευμένη τουριστική καμπάνια. Κάποιο δήμοι μεμονωμένα πήραν μέρος σε κάποιες εκθέσεις του εξωτερικού τον χειμώνα που πέρασε, κάποιοι άλλοι απλά δεν έκαναν τίποτα, και κάποια μεμονωμένα ξενοδοχεία παλεύουν μόνα τους να φέρουν τουρίστες. Είναι κρίμα αυτό το τουριστικό προιόν που προσφέρει η Ελλάδα μας να πετιέται στο κάδο των αχρήστων από την ανεπάρκεια, την αδιαφορία καθώς και τις κατά καιρούς λανθασμένες αποφάσεις των πολιτικών, για μια βιομηχανία που δίνει ζωή στον τόπο.

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...