“Είμαστε ακόμα ζωντανοί” .  Αυτός είναι ο τίτλος που αντιπροσωπεύει απόλυτα τη νέα έρευνα της BaaS στα Social Media σχετικά με το τι συμβαίνει με την Ελληνική Start-up “σκηνή”.

Εδώ και καιρό ακούμε για την περιβόητη ανάπτυξη που έχει ανάγκη αυτή η χώρα. Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι απαραίτητα ένα “όνειρο θερινής νυκτός”. Αν στήσουμε το αυτί μας, μπορεί να ακούσουμε την καρδιά της να χτυπά δίπλα μας. Εμείς την ακούσαμε. Ακούσαμε ανθρώπους να μιλάνε για τα όνειρά τους, τις ιδέες τους, τις προσπάθειές τους να βρουν το φως στο τούνελ. Είδαμε από κοντά τη δύναμη, την αισιοδοξία, τη σκληρή δουλειά και τα αξιέπαινα κατορθώματα πολλών Ελλήνων οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στη μιζέρια και προσπαθούν να αναδείξουν με τις ικανότητες τους μια Ελλάδα που και θέλει και μπορεί να πάει μπροστά. Όλα αυτά, δυστυχώς, χωρίς τη βοήθεια του Ελληνικού κράτους και των κυβερνήσεων, οι οποίες θεωρητικά δήθεν στηρίζουν την επιχειρηματικότητα εκμεταλλευόμενες τα διάφορα συνέδρια για επαφή με το κοινό-εν ολίγοις τους υποψήφιους ψηφοφόρους-  και το μόνο που “πετυχαίνουν” είναι να κάνουν… P.R. Τα γνωρίζουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε στο χώρο.

Αποφασίσαμε λοιπόν να ερευνήσουμε το θέμα στα παγκόσμια Κοινωνικά Μέσα και να το αναδείξουμε χρησιμοποιώντας το καλύτερο εργαλείο Social Media Analytics, το γνωστό σε πολλούς Alterian SM2, το οποίο εκπροσωπεί η BaaS  στην Ελλάδα. Αναζητήσαμε αναφορές με λήμματα που σχετίζονται με την έννοια “Ελληνικές Εταιρίες Startup” για το διάστημα Νοέμβριος 2011- αρχές Μαρτίου 2012.

Τι ανακαλύψαμε; Ένα πολύ ζωντανό οικοσύστημα νέας επιχειρηματικότητας. Στο word cloud που ακολουθεί βλέπετε τους κυριότερους συντελεστές αυτής της ιδιαίτερης Ελληνικής σκηνής. Είναι πολλοί !

Colab Athens, OpenCoffee GR, D.Tsigos (Δημήτρης Τσίγκος – YES, ECYE), HSA, Corallia, Hellenic Angels, OpenFundStelios Philanthropic Foundation. Αυτοί είναι οι κύριοι άξονες του Ελληνικού startup. Με όποια σειρά και αν τους δείτε, έχουν την ίδια αλλά και μοναδική αξία.

Ποιοί άλλοι ξεχωρίζουν; Μα τα ίδια τα Startups! Με τυχαία σειρά, σας παρουσιάζουμε τα δημοφιλέστερα: Daily Secret, Taxibeat, 4sqwifi, Eventora, Gipht.me, Abzorba, Babelverse και έπονται πολλά ακόμα!

 Share, Tweet, PIN  αυτή την εικόνα !

Pin It
 

Ας μην σταθούμε όμως μόνο στα ονόματα κι ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στα Κοινωνικά Μέσα.

Daily volume of Mentions :

Από το Νοέμβριο του ’11 που ξεκινήσαμε την έρευνα, “αλιεύσαμε” περισσότερες από 3900 συζητήσεις οι οποίες περιείχαν λήμματα όπως :  starτup, επιχειρηματικότητα, entrepreneur κ.α.  Από τον Ιανουάριο του ’12  οι συζητήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα παρουσιάζοντας ένα αρκετά μεγάλο  peak στις 24 Φεβρουαρίου και ένα δεύτερο στις 9 Μαρτίου. Το πρώτο peak αφορά την Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας ( Entrepreneur Week Greece), μια πολύ σημαντική κίνηση για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας με μεγάλη απήχηση στα social media τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το peak του Μαρτίου αφορά στην ανακοίνωση ότι το “Daily secret“- μια ιδέα που γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει επεκταθεί με μεγάλη επιτυχία μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου- απέσπασε χρηματοδότηση 1.8 εκατομμυρίων δολαρίων από Αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες! Εκπληκτική εξέλιξη για το Ελληνικό Startup και μια  είδηση που έκανε κυριολεκτικά “το γύρο του κόσμου”. Όπως ακριβώς είχε συμβεί με την πρώτη μας μεγάλη νίκη στο “Ευρωμπάσκετ”. Μια νίκη που μας έδωσε το κίνητρο να αναδειχθούμε σύντομα σε μία νέα υπερδύναμη του παγκόσμιου μπάσκετ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει κι αυτή η επιτυχία του Ελληνικού startup, αρκεί να πιστέψουμε και να βοηθήσουμε όλοι μας την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Media Distribution of Mentions:

Πρωτοστάτες στη διασπορά των ειδήσεων που αφορούν στα startups είναι το Twitter και τα  Blogs. Αυτό όμως δεν είναι είδηση, είναι το αυτονόητο! Η “είδηση” είναι στη μικρή συμμετοχή που έχουν στη διασπορά αυτών των ειδήσεων τα Ενημερωτικά sites! Τα άρθρα που εμφανίστηκαν σε Ενημερωτικά sites (στον πίνακα αναφέρονται ως Media Types-Other) σχετικά με τα startups είναι κατά πολύ λιγότερα από τα άλλα Μέσα, κι αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτή την κατηγορία συνυπολογίζονται και τα Ενημερωτικά sites του εξωτερικού, τότε η συμμετοχή των ελληνικών Μέσων κρίνεται μικρή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί προφανώς τα “κλασικά Μέσα” έχουν απορροφηθεί από τις ειδήσεις που αφορούν στα πολιτικά τεκταινόμενα. Κατά τη γνώμη μας, πολιτική κίνηση αλλά και θέση είναι να προβάλεις και τη  “θετική δημιουργικότητα” που παρουσιάζει η ελληνική επιχειρηματικότητα. Εκεί υπάρχει και ένα φως ελπίδας, για την πολιτική, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι!

Popularity of Mentions:

Τα 10 αστέρια στον πίνακα Δημοσιότητας του Alterian SM2 πήραν τα startups:  Daily Secret και 4sqwifi. Στη συνέχεια σε χαμηλότερους δείκτες Δημοσιότητας, αλλά παρόλα αυτά σημαντικούς, βρίσκουμε τα #EntrepreneurWeek, Colab Athens, Opencoffee. Να σημειώσουμε εδώ ότι στην έρευνα μας, δείκτη Δημοσιότητας ανώτερο του 4 παρουσίασαν κατά κύριο λόγο ξένα δημοσιεύματα με παγκόσμια απήχηση. Φανταστείτε λοιπόν πόσα “R Τ”, “share” και αναδημοσιεύσεις έγιναν για τα ελληνικά startups!

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς αναφορές:

Δείκτης δημοσιότητας 10 (ανώτατος):

http://twitter.com/thenextweb/statuses/177797168407642112  Daily Secret lands $1.85 million from U.S. investors, delivers daily city tips to your inbox http://t.co/XoQIexDd by @robinwauters http://www.readwriteweb.com/archives/4sqwifi_app_helps_foursquare_users_find_free_wifi.php  4sqwifi app helps foursquare users find free wifi anywhere

Δείκτης δημοσιότητας 9:

http://twitter.com/aspaonline/statuses/178068670579355648  RT @tgeorgakopoulos: Είναι ελληνικό στάρταπ! RT @TheNextWeb: Daily Secret lands $1.85 million from U.S. investors http://t.co/P4ZYzByT http://twitter.com/1millionbucks/statuses/176477183265603584  Greece Entrepreneur – Entrepreneur Week: Turmoil Breeds Opportunity: Greece Entrepreneur Week … In the face of… http://t.co/9dFYtIRq

Δείκτης δημοσιότητας 8:

http://twitter.com/thenextwomen/statuses/131666920058531840  Konstantina Zoehrer: Rebuilding Greece’s Economy with STARTup Live Athens. Guest post by Jess Erickson @6wunderkinder http://t.co/3llhBxcr

Δείκτης δημοσιότητας 7:

http://twitter.com/eurocentrique/statuses/162564558920220675  RT @colabathens: University entrepreneurship workshop 18.30 (Broadcasting live at http://t.co/vKGZC6Rl) http://twitter.com/drandakis/statuses/146732574260215809   OpenCoffee Athens XXXIV this very Friday, featuring @gipth_me & @taxibeat – http://t.co/1CXoyJkg be there! #ocgr

Top Domains:

Το Top 10 με τις ιστοσελίδες που βρέθηκαν να έχουν τις πιο πολλές αναφορές στα ελληνικά startups επιβεβαιώνει το wordcloud,που εμφανίζεται στην αρχή του άρθρου, και όσα έχουμε αναφέρει έως τώρα. Από τα Top domains που βρέθηκαν να έχουν χρησιμοποιήσει  περισσότερο τα λήμματα της έρευνας ξεχωρίζουν τα εξής:

  • η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (Hellenic Startups Association) για την προώθηση της επιχειρηματικότητας,
  • η Eυρωπαϊκή Συνομοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών (YES), κύρια οργάνωση νέων επιχειρηματιών στην Ευρώπη,
  • και βέβαια, ο προσωπικός Twitter λογαριασμός του Δημήτρη Τσίγκου, του ανθρώπου που πρωτοστατεί στις προαναφερόμενες πρωτοβουλίες κάνοντας μια τιτάνια προσπάθεια να ενεργοποιήσει το καλύτερο κομμάτι της Ελλάδας,
  • το Colab athens, ένα δίκτυο συνεργασίας και ανάδειξης του επιχειρηματικού ταλέντου και της καινοτομίας με εξαιρετική παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και ο προσωπικός Twitter λογαριασμός ενός από τα μέλη του, του Σταύρου Μεσσήνη,
  • η EWgreece, η παγκόσμια διοργάνωση ‘Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας’,
  • αλλά και το OpenCoffee, σταθερό σημείο συνάντησης νέων επιχειρηματιών που κάνει το γύρο της Ελλάδας με αστείρευτη ενέργεια και απήχηση (στο παρακάτω Top 10 βλέπουμε μόνο την ιστοσελίδα τους, αλλά αν προσθέσουμε και τη δραστηριότητά τους στο Twitter, ανεβαίνουν πιο ψηλά στην κατάταξη).

Αν ξεκινάτε κάποιο “startup”, τυπώστε αυτό τον πίνακα και βρείτε αυτούς τους ανθρώπους πάση θυσία. Αυτοί ξέρουν! Αυτούς να εμπιστευτείτε. Και βέβαια, δίνουμε τα εύσημα στο Away.gr και τον Στέλιο Σμπυράκη για τις πολλαπλές αναφορές και το ενδιαφέρον τους για το θέμα Ελληνικά Startups. Τέλος, από την έρευνά μας γίνεται προφανές ότι το Twitter αποτελεί το σημαντικότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τους νέους επιχειρηματίες!

Map of Mentions – The World & USA :

Για όσους έχουν  αμφιβολίες για τη διασημότητα που απολαμβάνουν τα Ελληνικά stratups, ο χάρτης της Αμερικής αλλά και γενικότερα του κόσμου, όπως μας τον παρέχει το Alterian SM2, θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη. Στο χάρτη που σας παραθέτουμε, παρουσιάζονται τα σημεία που γίνονται συζητήσεις με θέμα τα Ελληνικά stratups. Από ό,τι παρατηρείτε, συζητήσεις συμβαίνουν σχεδόν σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής και από τη Χιλή μέχρι την Ιαπωνία. Έλληνες entrepreneurs, ο πλανήτης σας περιμένει!

        

Content Tone Analysis :

Ο Συναισθηματικός Τόνος του Περιεχομένου των Συζητήσεων που αφορά στα Ελληνικά startups είναι είτε Ουδέτερος (φαινόμενο που έχει να κάνει με τον ενημερωτικό χαρακτήρα  των άρθρων) είτε Κάπως Θετικός ή Πολύ Θετικός! Και όντως έτσι είναι αφού ακόμη και οι συγκριτικά λίγες αρνητικές σε συναίσθημα αναφορές, είναι ουσιαστικά τα παράπονα των γραφόντων για την αδιαφορία που εμφανίζει το ελληνικό κράτος απέναντι σε έναν από τους πλέον δυναμικούς και θετικούς “χώρους”, αυτόν της νέας επιχειρηματικότητας!  Κατά τ’ άλλα το “κλίμα” στα social media για τα  startups μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί!

Emotions in Content:

Ποιά είναι τα συναισθήματα που διακρίνονται στις συζητήσεις; Από τον τρόπο που εκφράζονται και τις λέξεις που χρησιμοποιούν όσοι γράφουν για τα ελληνικά startups, συμπεραίνουμε (πάντα με τη βοήθεια του Alterian SM2) τα εξής: Συναισθηματική κατηγορία “Achieve”: Οι Νέοι Έλληνες Επιχειρηματίες νιώθουν πως πετυχαίνουν, κατακτούν! Συναισθηματική κατηγορία “Money”: Λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις π.χ. Daily Secret, TaxiBeat. Συναισθηματική κατηγορία “Social”: Είναι πολύ κοινωνικοί (μια ματιά στα social media αρκεί). Συναισθηματική κατηγορία “Leisure”: Ε, και δικαιούνται να το απολαμβάνουν και λίγο (αρκεί να μην επαναπαυθούν, συμπληρώνουμε εμείς).

Τι ξεχωρίσαμε ανά μήνα:

Μερικά ενδιαφέροντα θέματα,συζητήσεις ή γεγονότα που κατά τη γνώμη του αναλυτή ξεχώρισαν στη διάρκεια αυτής της έρευνας . Τα παρακάτω αποτελούν μέρος της ιστορίας της Ελληνικής startup σκηνής για τους μήνες που αναλύουμε, ενώ παράλληλα δείχνουν και τη φοβερή κινητικότητα που υπάρχει.  Προτρέπουμε όλους τους ενδιαφερόμενους νέους επιχειρηματίες να αναζητήσουν αυτές τις συζητήσεις ή εκδηλώσεις!

Νοέμβριος 2011

Ο Νοέμβριος ήταν ένας πολύ “ζεστός” μήνας:  Fund raising techniques στο Colab athensSTARTup Live Athens μέρος των πανευρωπαϊκών επιχειρηματικών τριημέρων Startup Live υπό την αιγίδα της @StartEurope  , ο Δ. Τσίγκος στo g20 Young Entrepreneur Summit 2011 στη Γαλλία, Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας 14-18 Νοεμβρίου 2011 στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, OpenCoffee, Πρώτη εκδήλωση μετά την ίδρυσή της Hellenic Start up Association, 5th Hellenic Startup Meeting.

Δεκέμβριος 2011

Ο Δεκέμβριος είχε βαρυσήμαντες δηλώσεις από Ολλανδό αξιωματούχο: “I have more trust in Greek entrepreneurs than Greek politicians” και … το Ελληνικότατο Εventora για το ticketing του TEDx Athens, LeWeb11 το οποίο είχε και “λίγο Ελλάδα” όπως αναφέρει και ο Vrypan, Οpen Coffee στο Βόλο και στην Αθήνα, Έλληνες που έγιναν θέμα στην Guardian: “Ergon”, Hellenic Startup board meeting at ColabAthens,  στο Restart λεπτομέρειες για τη seed χρηματοδότηση στην Ελλάδα (OpenFund),  gipht.me live sto App Store.

Ιανουάριος 2012

Στην καρδιά του χειμώνα με:  συνεντεύξεις του Δ. Τσίγκου για την Επιχειρηματικότητα, Δημόσια συζήτηση στα Διαβατά για τη νέα επιχειρηματικότητα, Open Coffee σε Χανιά,  Θεσσαλονίκη και Βόλο, σε ένα κήπο στο Palo Alto της Καλιφόρνιας Έλληνες Entrepreneurs συναντήθηκαν με executives της Silicon Valley, στο Colabathens: Workshop για την επιχειρηματικότητα και το Πανεπιστήμιο, συνάντηση Τρόικας με νέους επιχειρηματίες, τo Babelverse παρέχει live translation στον Πρόεδρο Obama, η Microsoft με το Kinect accelerator καλεί προγραμματιστές και startups, το Vancouver Daily Secret ξεκινά !

Φεβρουάριος 2012

Ο Φλεβάρης 2012 “φλέβισε” δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα. AWS Usergroup meetup in Athens, GR @ColabAthens, Startup Weekend Athens 2012, το Taxibeat 2.0 βγαίνει στο app store, το πρώτο δίκτυο Business Angels στην Ελλάδα, Athens Startup Weekend III, Δεύτερο ανοικτό σεμινάριο ΜΟΚΕΠ ‘Rebranding της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας’,  Tel Aviv Daily Secret στα σκαριά ,το  Loft2work φιλοξενεί το Αthens Jam, Διοργάνωση στην Αθήνα της Entrepreneur Week Greece, Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του Startupgreece, Hackerspace: ανοιχτός χώρος δημιουργικότητας, συνεργασίας, έρευνας, ανάπτυξης, The Guardian: “Promote Greek entrepreneurship to turn this crisis into an opportunity”, τo Hellenic Start-up Association δημιουργεί τους Hellenic Angels,  Forbes: “Building the Modern Acropolis … Greek Entrepreneurs”.

Μάρτιος 2012

O Μάρτιος κληρονομεί την κεκτημένη ταχύτητα του Φεβρουαρίου: Εnnovation 2012, ‘Ψηφιακή Καινοτομία και Νέα Επιχειρηματικότητα’, 1o Startup Gallery Event στο Colab: Abzorba games, Gary Whitehill: H Ελλάδα κρύβει ευκαιρίες”, Το Βήμα: “Taxibeat – Καινοτόμος ιδέα και χρηματοδότηση μέσω Openfund”Daily Secret lands $1.85 million from U.S. investors”, Οpen Coffee Athens xlv. To be continued …

Υπέροχα όλα αυτά, αλλά υπάρχει δυστυχώς και το μεγάλο και πάντα παρόν ‘αλλά”: μία σκιά που πλανάται πάνω από τα ελληνικά startups και έχει να κάνει, φυσικά, με το ελληνικό κράτος.  Το παρακάτω άρθρο, ένα από τα πολλά που ανακαλύψαμε πάνω σε αυτό το θέμα, περιγράφει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ικανοί Έλληνες που αποφασίζουν να φτιάξουν κάτι όμορφο μόνοι τους.

“Τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε;”

“Ας υποθέσουμε ότι θέλει κάποιος σήμερα να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, στην Ελλάδα, έτσι γιατί είναι άνθρωπος με χιούμορ και παιδική αφέλεια….”  Η συνέχεια στο http://moraitakis.posterous.com/startup-nation.

Και για τους πιο… “οπτικούς τύπους” , κλείνουμε με ένα χαριτωμένο infographic που δημιουργήσαμε για να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του Ελληνικού Startup!

Pin it! Τweet it!

Ευχαριστούμε. H ομάδα της BaaS. (Τwitter:  @BaaS_GR)

Pin It 

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...