Η BaaS, πιστή στο μηνιαίο “ερευνητικό” ραντεβού με τους αναγνώστες του blog της, διάλεξε ένα θέμα που απασχόλησε και θα απασχολεί το ελληνικό Internet για καιρό. Το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου και τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα Ελληνικά Κοινωνικά Μέσα κατά το μήνα Δεκέμβριο. Θεωρήσαμε πως ένας ημερολογιακός μήνας είναι αρκετός ως δείγμα για να έχουμε μια πρώτη άποψη για το τι σκέφτεται ο Έλληνας χρήστης για τον μη-εκλεγμένο Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που ανέλαβε το δύσκολο έργο της διάσωσης της χώρας. Τα λήμματα που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα αυτή, ήταν στοχευμένα έτσι ώστε να έχουμε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έτσι, μαζί με το ονοματεπώνυμο του Πρωθυπουργού (σε 2 κλίσεις) χρησιμοποιήθηκαν και λήμματα όπως: νέα μέτρα, νέοι φόροι, εκλογές, κυβέρνηση, υπουργοί, υπουργικό συμβούλιο κ.α. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιόρισε εν μέρει τον όγκο των αποτελεσμάτων-που θα ήταν τεράστιος αν θέταμε για παράδειγμα μόνο το όνομα του Πρωθυπουργού- αλλά βοήθησε την έρευνα να εστιάσει στα θέματα που θεωρούνται πιο κρίσιμα από άποψη επικαιρότητας.  Ας δούμε λοιπόν, τα αποτελέσματα:

 

 

Daily Volume:

5239 αναφορές σε 31 ημέρες! Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, είναι -προφανώς- συνέχεια στο στόμα ή καλύτερα… στο πληκτρολόγιο των Ελλήνων χρηστών των Κοινωνικών Μέσων.  Ο ημερήσιος μέσος όρος αναφορών στο όνομα του πρωθυπουργού φτάνει τις 169 αναφορές. Με λίγα λόγια, είτε ο νέος Πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως υπηρεσιακός είτε όχι, η δημοτικότητά του είναι αρκετά υψηλή. Μένει να δούμε αν είναι αρνητική ή θετική. Η ημέρα με τις περισσότερες αναφορές ήταν η 22η Δεκεμβρίου, ημέρα που ο Πρωθυπουργός είχε προφανώς “πολλά στο τραπέζι του”: τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την εκλογολογία, την κινδυνολογία για τη διάρκεια της κυβέρνησής του, τις επικουρικές συντάξεις και τους βουλευτές του Πασόκ που “έδιναν τη μάχη της κάμερας” με τις δηλώσεις τους για τα εσωκομματικά τους.

 

Share of Voice By Media Type

Ας δούμε τώρα, σε ποια μέσα εκτίθεται περισσότερο το όνομα του Λουκά Παπαδήμου. Οι Bloggers έχουν τη μερίδα του λέοντος με 3960 αναφορές. Το μήνα Δεκέμβριο τα Blogs αφιέρωσαν το ενδιαφέρον τους σχεδόν αποκλειστικά στη νέα κυβέρνηση. Τα “κλασικά” μέσα, στην online μορφή τους (Media Types-Other), ακολουθούν με 883 αναφορές αλλά διατηρούν την αίγλη τους μια που, ας μη γελιόμαστε, αυτά παράγουν -κατά πολύ- το πρωτογενές υλικό που αναδημοσιεύουν οι bloggers. Το παλιό, “ξεχασμένο” μέσο των Message Boards έρχεται τρίτο σε αναφορές (201), ένα πολύ καλό σκορ αν σκεφτεί κανείς ότι στις έρευνες που διεξάγουμε σπανίως βρίσκουμε τόσες αναφορές σε αυτό το Μέσο για ένα θέμα. Το Twitter, εξαιτίας των πολύ σύνθετων αλλά και στοχευμένων λημμάτων που θέσαμε για την έρευνά μας είχε, συγκριτικά με τα άλλα μέσα, λίγες αναφορές (144).   Τέλος το Facebook,  εμφανίζει μόνο 50 αναφορές, ένας αριθμός αρκετά μικρός αλλά ας θυμηθούμε εδώ, πως η Alterian σεβόμενη τη νομοθεσία σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα ΔΕΝ παραβιάζει τις προσωπικές σελίδες των χρηστών και λαμβάνει δεδομένα μόνο από όσους τα διαθέτουν!
Negative Mentions by Media Type.

Σε αυτό τον πίνακα απομονώσαμε τις αναφορές που είχαν αρνητικό πρόσημο προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ανά μέσο. Οι Bloggers έχουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος  με 438 αρνητικές αναφορές. Αν συγκρίνουμε αυτό το αποτέλεσμα με το αντίστοιχο του προηγούμενου πίνακα, παρατηρούμε ότι οι αναφορές στα blogs είναι, στην πλειονότητά τους, είτε ουδέτερες είτε θετικές σχετικά με τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μέσα. Αν παρατηρήσετε τους αριθμούς στον πίνακα των αρνητικών αναφορών και τους αριθμούς στον αμέσως προηγούμενο, τότε σαφώς το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο προς θετικό για τον Πρωθυπουργό. Εν ολίγοις, ο Έλληνας χρήστης των κοινωνικών μέσων μπορεί να είναι κριτικός απέναντι στον Λ.Παπαδήμο, αλλά τουλάχιστον για το μήνα Δεκέμβρη, διατηρούσε μια ψύχραιμη ή θετική στάση απέναντι του.


Top Domains

Ποια domains είχαν τις περισσότερες δημοσιεύσεις σχετικά με τον Λουκά Παπαδήμο; 2 “εναλλακτικά” ενημερωτικά sites/blogs και ένα καθαρά δημοσιογραφικό. Στην πρώτη θέση λοιπόν, αυτού του γραφήματος βρίσκεται το roufianos.com με 184 δημοσιεύσεις σε ένα μήνα, στη δεύτερη θέση, με 175 δημοσιεύσεις, βρίσκουμε το ksipnistere.blogspot.com και στην τρίτη θέση, το antinews.gr με 169 δημοσιεύσεις. Η ύπαρξη των δύο εναλλακτικών ενημερωτικών domains στις πρώτες θέσεις, δίνει το νέο στίγμα της ενημέρωσης που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο, αποτέλεσμα της ελευθερίας που προσφέρουν τα κοινωνικά μέσα σε επίπεδο δημοσίευσης ειδήσεων!

Popularity

Σε αυτόν τον πίνακα εξετάζουμε το “βαθμό δημοτικότητας” που είχαν οι δημοσιεύσεις σχετικά με τον Πρωθυπουργό. Παρατηρώντας τον πίνακα,  βλέπουμε πως ο κύριος όγκος των δημοσιεύσεων (4331) βρίσκεται στις θέσεις 0 & 1, παρουσιάζοντας χαμηλή ή ήπια δημοτικότητα. 913 αναφορές μοιράζονται στις θέσεις 2,3 και 4. Αυτές οι δημοσιεύσεις διαβάστηκαν αρκετά και οι χρήστες τις αναδημοσίευσαν σε ικανοποιητικό βαθμό!Στις θέσεις 5 και 6 του πίνακα Δημοτικότητας, (παρατίθενται παρακάτω)  βρίσκονται συνολικά 5 αναφορές που δέχθηκαν πληθώρα αναδημοσιεύσεων στο Twitter. Ως γνωστόν, η  πραγματική δύναμη αυτού του μέσου δεν είναι τόσο ο όγκος των αναφορών, αλλά το ποσοστό αναδημοσιεύσεων, κοινώς, το πόσο μοιράζονται μεταξύ τους οι χρήστες μια είδηση/γνώμη/πληροφορία. Έτσι στα tweets που παραθέτουμε εδώ η εικόνα είναι ξεκάθαρη: οι χρήστες έχουν επικεντρωθεί στις ειδήσεις που αφορούν τις εξελίξεις σε σχέση με την ημερομηνία των εκλογών, τη στάση της Ν.Δ, τις ενδοκυβερνητικές σχέσεις και (φυσικά) την Τρόικα.Tone of Content: 

Με ποιόν Τόνο, μίλησαν οι χρήστες για τον Πρωθυπουργό; Από το γράφημα που βλέπουμε στη συνέχεια, το συμπέρασμα είναι …με ψυχραμία. Ο μεγαλύτερος όγκος αναφορών, (4128), έχουν ουδέτερο ύφος. Δεν παρουσιάζουν δηλαδή, ακραία συναισθηματική χροιά. 726 αναφορές, κυμαίνονται από κάπως αρνητικό ως πολύ αρνητικό ύφος ενώ 385 αναφορές έχουν κάπως θετικό προς πολύ θετικό ύφος. Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό  το γράφημα είναι ότι οι Έλληνες χρήστες το μήνα Δεκέμβριο, κράτησαν μάλλον μια στάση αναμονής σχετικά με τη νεοσύστατη κυβέρνηση και τον “ιδιότυπο” νέο μας Πρωθυπουργό. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει ο μεγάλος όγκος ουδέτερων αναφορών στο πρόσωπό του. Υπήρξε σαφώς ένα κύμα αμφισβήτησης κι αυτό καταγράφεται στις αρνητικές αναφορές, όπως κι ένα κύμα υπεράσπισης, αλλά εν γένει ο συναισθηματικός τόνος των δημοσιεύσεων χαρακτηρίστηκε από ουδετερότητα. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ως στόχο να επαναφέρει την οικονομία μας σε ένα ασφαλές -αν όχι υγιές- επίπεδο, τότε με αρκετή διάθεση χιούμορ μπορούμε να πούμε ότι ο Έλληνας χρήστης ως κύριο συναίσθημα εξέφρασε το “ταπί και ψύχραιμος”.

 

 

Emotions in Content

Ας δούμε τώρα τα συναισθήματα με…αριθμούς. Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται ο όγκος των λέξεων ανά συναίσθημα, μια ακόμη πρωτοπορία του Alterian SM2. Παρατηρούμε λοιπόν, πως ο μεγαλύτερος αριθμός λέξεων συγκεντρώθηκε στη “συναισθηματική περιοχή” του “Επιτεύγματος”. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα άρθρα/δημοσιεύματα ή οι αναφορές είχαν μεγάλο αριθμό λέξεων που μιλούν/αγωνιούν για το αν αυτή η κυβέρνηση θα κατορθώσει/πετύχει/καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα για την οικονομία της χώρας. Δεύτερη σε κατάταξη “συναισθηματική περιοχή” είναι η “Κοινωνικότητα”, που στην παρούσα έρευνα σχετίζεται αμιγώς με τις επιπτώσεις των τεκταινόμενων στο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στην Κοινωνία, το πόσο δηλ. έχουν επηρεάσει οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες την κοινωνία, τον άνθρωπο. Τρίτη σε κατάταξη “συναισθηματική περιοχή” είναι το “Χρήμα”, και πώς να μην είναι τη στιγμή που όλες οι ειδήσεις/αναφορές αφορούν την οικονομία και την τσέπη μας. Συνοψίζοντας, και οι τρεις “συναισθηματικές περιοχές” είναι αλληλένδετες νοηματικά και πρακτικά και αφορούν στην αγωνία του Έλληνα για την επιβίωση του, που αυτή τη στιγμή κρίνεται από τις κινήσεις του Λουκά Παπαδήμου και της κυβέρνησής του.

 


Συμπερασματικά, ο Λουκάς Παπαδήμος το μήνα Δεκέμβριο, αντιμετωπίστηκε με σχετική ψυχραιμία από τους Έλληνες χρήστες των Κοινωνικών Μέσων. Δέχθηκε μεν κριτική από αρκετούς, αλλά στην πλειονότητά τους οι αρθρογράφοι τήρησαν στάση αναμονής και εν μέρει προσδοκίας. Ο όγκος των δημοσιεύσεων που τον αφορούν κρίνεται ως αρκετά ικανοποιητικός και γιατί όχι… εφάμιλλος ενός εκλεγμένου Πρωθυπουργού. Τα θέματα με τα οποία είναι κυρίως συνδεδεμένο το όνομα του Πρωθυπουργού, είναι αμιγώς η οικονομία και οι πολιτικές περί αυτής. Είναι προφανές ότι ο Δεκέμβρης ήταν “μήνας χάριτος” για τον Λουκά Παπαδήμο. Παρόλο που τα γεγονότα τρέχουν και οι πιέσεις στην οικονομία της χώρας είναι αφόρητες, τα Κοινωνικά Μέσα φέρθηκαν με το γάντι στον διορισμένο Πρωθυπουργό. Πέραν όμως της “χάριτος”, πιστεύουμε ότι η έλλειψη ακραίων συναισθηματικών τοποθετήσεων προς το πρόσωπό του, έχει να κάνει και με την απουσία πολιτικού χαρακτήρα του ίδιου του Πρωθυπουργού. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στην έρευνα μας, αν στη θέση του βρίσκονταν εκπρόσωπος οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Ίσως ένας από τους πολιτικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή η “ουδετερότητα’. Αν είναι, τότε τουλάχιστον για το μήνα Δεκέμβριο και για τα Κοινωνικά Μέσα, επετεύχθη!

Για τις έρευνες σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: social@baas.gr

BaaS on  Social Media:

Twitter: @baas_gr

Google+: BaaS+

Facebook: www.facebook.com/BaaS.gr

 

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...