Αναζητούμε απεγνωσμένα τη δική μας Ελληνική “Susan”. Έναν απλό, ταπεινό, δουλευταρά πρωθυπουργό που επιθυμεί να βουτήξει στο πρόβλημα.

Στα πολιτικά τραπέζια έπεσαν πολλά ονόματα. Σοβαρά, αστεία, μικρά και μεγάλα. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια έρευνα στα κοινωνικά δίκτυα  από την 6/11/2011 έως την 10/11/2011  με στόχο να αναδείξουμε τη δυναμική  των υποψηφίων ονομάτων όπως αυτά αναφέρθηκαν από τα Μ.Μ.Ε.

Στην αναζήτηση μας χρησιμοποιήθηκαν λήμματα όπως:  Παπαδήμος, Πετσάλνικος, Μολυβιάτης, Κακλαμάνης, Μάνος. Σίγουρα ακούστηκαν ακόμα περισσότερα ονόματα απλά δεν γίνεται να ψάξουμε κάθε όνομα που ακούστηκε για ευνόητους λόγους.


Η έρευνα έγινε με το καλύτερο εργαλείο social media monitoring παγκοσμίως, το Alterian SM2, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κάνει και ανάλυση Ελληνικών κειμένων σε ό,τι αφορά στο συναίσθημα των συζητήσεων που συμβαίνουν. H BaaS εκπροσωπεί  για την Ελλάδα το Alterian SM2 προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες social media monitoring ενώ έχει κατασκευάσει και το ελληνικό sentiment analysis.

Aς δούμε τα  στοιχεία της έρευνας μας. Καλή απόλαυση.

Εικόνα 1:  Τα ονόματα δίπλα-δίπλα.

Παπαδήμος for President. Τα social media επιλέγουν ή προτείνουν! Μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί ο Κακλαμάνης από τον Πετσάλνικο!

Εικόνα 2:  Τα ονόματα δίπλα-δίπλα ανά ημέρα.

Παρατηρούμε ότι το όνομα Παπαδήμος  από την 6/11/2011 έχει μια συνεχή δυναμική στα Social media! Την υψηλότερη. Η πτώση που είναι ορατή στις 10/11/2011 είναι λογική γιατί η ημέρα απλά δεν έχει τελειώσει και άρα οι συζητήσεις είναι λιγότερες.Παρατηρήστε την πτωτική πορεία Μολυβιάτη αλλά και την ξαφνική άνοδο Κακλαμάνη και Πετσάλνικου.

 

Εικόνα 3:  Παπαδήμος  & ρυθμός αναφορών ανά ημέρα.

Παρατηρούμε ότι το όνομα Παπαδήμος έφτασε και 1000 mentions  σε μια ημέρα . Τα social media  είναι η άποψη της κοινής γνώμης είτε το θέλουμε είτε όχι. Ο αριθμός των αναφορών  σχετικά με το όνομα Παπαδήμος είναι σαφώς “Πρωθυπουργικός”!

 

 

Εικόνα 4:  Παπαδήμος  & Δημογραφικά.

Αντρικό θέμα; Έτσι μοιάζει . Τουλάχιστον 837  αναφορές έγιναν από άντρες και μόλις 248 από γυναίκες. Γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα γυναικείο όνομα σε αυτή την Πρωθυπουργική λίστα; Είναι ακόμα τόσο οπισθοδρομική η κοινωνία μας ;

 

 

Εικόνα 5:  Παπαδήμος  & Τόνος (polarization) των συζητήσεων.

Παρατηρούμε ότι ο τόνος που χρησιμοποιείται στις αναφορές σχετικές με το όνομα  Παπαδήμος είναι  κυρίως ουδέτερος δηλαδή αποδεκτός τόνος . Παρατηρούμε όμως ότι τα δύο άκρα  (Πολύ αρνητικός τόνος και Πολύ θετικός τόνος)  είναι περισσότερο έντονα! Αυτό συμβαίνει επειδή τα γεγονότα οδηγούν σε πολιτικό φανατισμό αφού οι μέν αναφορές με αρνητικό τόνο  υποστηρίζουν ‘οτι δεν γίνεται να βάλουμε έναν τραπεζίτη για να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι τράπεζες ενώ οι δε αναφορές με θετικό τόνο  υποστηρίζουν ότι ο μόνος σοβαρός άνθρωπος  που μοιάζει ικανός να αντιμετωπίσει τα τεράστια θέματα της Ελλάδας είναι ο κύριος Παπαδήμος. Οι αναφορές με έντονα θετικά τόνο έχουν αυξανόμενη δυναμική.

 

 

Τα social media μοιάζουν να επιλέγουν “Παπαδήμος”. Οι πολιτικοί ίσως πρέπει να αρχίσουν να ακούνε  με προσοχή τα κοινωνικά δίκτυα. Τους ευχόμαστε να επιλέξουν τον ικανότερο και φυσικά θα κριθούν όλοι εκ τους αποτελέσματος .

 

Η ομάδα της BaaS

 

Twitter : BaaS_gr   ,  Google+ :  Gplus.to/BaaS     Facebook :  Facebook.com/BaaS.gr   Web : www.baas.gr

 

 

 

 

 

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...