Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση μας, θα θέλαμε πρώτα να ευχαριστήσουμε το openCoffee για τη φιλοξενία του στη “42η συνάντηση τεχνολογίας και επιχειρείν” που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο Μουσείο Μπενάκη. Η συνάντηση, στον υπέροχο χώρο του μουσείου, είχε μεγάλο ενδιαφέρον, οι παρουσιάσεις ήταν σύντομες, μεστές και το σπουδαιότερο: το κλίμα της συνάντησης είχε περισσότερο φιλικό χαρακτήρα παρά επίσημο. Η παρουσία μας στη συνάντηση αυτή, καθώς και τα σχόλια που δεχθήκαμε στον “καφέ-μετά” μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την εργασία μας στο χώρο των κοινωνικών μέσων. Ας πάμε όμως στα φλέγοντα ζητήματα τώρα. Η αυξημένη φημολογία περί πτώχευσης που επανήλθε τις τελευταίες ημέρες- για πολλοστή φορά -μας έδωσε την ιδέα να εξετάσουμε  τις συζητήσεις που διενεργούνται στα κοινωνικά μέσα  κάτω από το πρίσμα “Πτώχευση”. Το άγχος όλων μας, το “στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα” κυβερνητικό έργο, ο καθημερινός βομβαρδισμός με δυσάρεστες ειδήσεις από τα κλασικά μέσα, είναι στοιχεία της καθημερινότητας που πλέον κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τον επηρεάζουν. Η ανάλυση που θα δείτε, φυσικά δεν απαντάει στο αν θα πτωχεύσουμε ή όχι. Η ανάλυση μας αποτυπώνει την εικόνα των συζητήσεων και το συναίσθημα των γραφόντων στα κοινωνικά μέσα.
Η έρευνα έγινε για τις ημερομηνίες 2.10.11 έως και 9.10.11 και στην αναζήτηση μας χρησιμοποιήθηκαν λήμματα όπως: Πτώχευση, χρεοκοπία, κούρεμα κ.α. Προς το τέλος της έρευνας, σας παρέχουμε πέραν του sentiment analysis για το σύνολο των συζητήσεων και ξεχωριστό sentiment analysis για τις συζητήσεις στα blogs και το Twitter!

Η έρευνα έγινε με το καλύτερο εργαλείο social media monitoring παγκοσμίως, το Alterian SM2, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κάνει και ανάλυση Ελληνικών κειμένων σε ό,τι αφορά στο συναίσθημα των συζητήσεων που συμβαίνουν. H BaaS εκπροσωπεί  για την Ελλάδα το Alterian SM2 προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες social media monitoring ενώ έχει κατασκευάσει και το ελληνικό sentiment analysis.

Aς δούμε τα πρώτα στοιχεία της έρευνας μας:

Εικόνα 1: Daily volume.

Οι συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα για το θέμα “Πτώχευση” έτρεξαν με καταιγιστικό ρυθμό.  4.000 αναφορές σε μια μόνο εβδομάδα! Ο μέσος όρος αναφορών περί “Πτώχευσης” έφτασε τις 500 αναφορές καθημερινά.  Με μια κουβέντα: τα Ελληνικά κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά!

Εικόνα 2: Share of Voice by Media Type.

Στην παρακάτω εικόνα παρατηρούμε  σε ποιους τύπους ηλεκτρονικών μέσων έγιναν συζητήσεις. Τα Blogs είναι ασταμάτητα. Τα ενημερωτικά sites ακολουθούν αλλά η δύναμη της ενημέρωσης  είναι τα Blogs.

 

Εικόνα 3:Popularity.

Τουλάχιστον 350 αναφορές πήραν δείκτη popularity μεγαλύτερο του 4 δηλαδή τις διάβασαν πολλοί επισκέπτες , έγιναν πολλές φορές “retweet” και είχαν μεγάλη έκθεση στα κοινωνικά μέσα.

 

Εικόνα 4: Δημογραφικά στοιχεία.

Από τις αναφορές, στις οποίες οι αρθρογράφοι έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν, προκύπτει ότι 915 αναφορές έγιναν από άνδρες  και 367 από γυναίκες.

 

 

Εικόνα 5:  Top Domains

Στην παρακάτω εικόνα παρατηρούμε τα internet domains που “μίλησαν” περισσότερο για το θέμα “Πτώχευση” την εβδομάδα που μας πέρασε.

 

 

 

Εικόνα 6:  Sentiment Analysis  στο σύνολο των συζητήσεων

Συναίσθημα των συζητήσεων το… “Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν”.  Η Αρνητική διάθεση κυριάρχησε στις αναφορές με την Ουδέτερη διάθεση να την ακολουθεί κατά πόδας. Να διευκρινίσουμε εδώ πως στην κατηγορία  “Ουδέτερη  Γνώμη” οι χρήστες αναφέρονταν στην αρνητική κατάσταση της οικονομίας μεν αλλά δεν είχαν το ακραίο αρνητικό συναίσθημα που καταγράφηκε στην κατηγορία “Αρνητική Γνώμη”.  Οι 87 καταγραφές με Θετική Γνώμη, περιγράφουν πλήρως το συναισθηματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πλειονότητα των χρηστών που γράφει στα κοινωνικά μέσα.

 

 

 

Εικόνα 7:  Content Tone  Analysis στο σύνολο των συζητήσεων

Στην παρακάτω εικόνα παρατηρούμε ότι  ο τόνος των συζητήσεων είναι μετρίως αρνητικός. Αρκετές αναφορές (περισσότερες από 1.800) εκφράζονται με αρνητικό λεξιλόγιο. Αυτό φυσικά εντείνει ακόμα περισσότερο το γενικευμένο αρνητικό κλίμα. Ενός κακού μύρια έπονται.

Εικόνα 8:  Sentiment Analysis  – Blogs

Το συναίσθημα των συζητήσεων στα blogs  ήταν αρκετά πιο αρνητικό από αυτό του συνόλου των συζητήσεων. Στα Blogs επικρατούν αναβρασμός, νεύρα καθώς και αρνητική διάθεση από ανθρώπους που έχουν αντιληφθεί ότι  η χώρα μας έχει ήδη κάνει την “ελεύθερη πτώση”. Παρατηρήστε πόσο λίγα είναι τα  κείμενα με Θετική Γνώμη.

Εικόνα 9:  Content Tone  Analysis – Blogs

Ο τόνος των συζητήσεων στα blogs θα λέγαμε ότι  ακολουθεί σχεδόν πιστά  την εικόνα στον πίνακα ανάλυσης του συναισθήματος που είδαμε αμέσως πριν. Αρνητικός τόνος με χρήση έντονα αρνητικού λόγου σε κάποιες περιπτώσεις- κατηγορία “Πολύ Αρνητικός Τόνος” με 83 συζητήσεις.

Εικόνα 10:   Sentiment Analysis  – Twitter

Πώς ήταν το Συναίσθημα των συζητήσεων στο  Τwitter; Μόνο αρνητικό! Σε 140 χαρακτήρες δεν μπορείς να χωρέσεις πολλά συναισθήματα , γι’ αυτό επιλέγεις αυτό που θεωρείς ότι θες να εκφράσεις περισσότερο. Η Απουσία θετικών συναισθημάτων είναι με μια λέξη, συγκλονιστική!

Εικόνα 11:  Content Tone  Analysis – Twitter

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τον απόλυτα Αρνητικό  Τόνο συζητήσεων που διαμορφώθηκε στο Twitter. Η εικόνα τα λέει όλα.

 

 Αντί σχολίου :

“Δυστυχώς επτωχεύσαμεν”

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 Γελοιογραφία εποχής που αποτυπώνει τον Χ. Τρικούπη δαφνοστεφή με το ανάθεμα της πτώχευσης της χώρας.

Η φράση Δυστυχώς επτωχεύσαμεν αποτελεί μια ιστορική αναφορά που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της ΕλλάδαςΧαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως χρησιμοποιήσε τη φράση σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Η Κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Έκτοτε, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία, τόσο για οικονομικά θέματα όσο και για γενικότερους λόγους.

Αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.[1] Διάφορες άλλες μαρτυρίες, (όπως η μαρτυρία του Ανδρέα Συγγρού στα Απομνημονεύματά του, που αναφέρει πως άκουσε εκείνη την μέρα τον Τρικούπη να προφέρει την φράση στην ομιλία του), αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στη Βουλή ή εκτός αυτής.[2]

 

Στη πραγματικότητα η φράση αυτή λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη την παραπάνω ημερομηνία από του βήματος της Βουλής (Παλαιά Βουλή), όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά “εν τη ρύμη του λόγου” του, αναφέροντας “εν παρόδω” στις αναγκαίες προς τους δανειστές διαπραγματεύσεις, που πίεζαν απροκάλυπτα τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας, “ότι πρέπει να λαλήσωμεν προς αυτούς επτωχεύσαμεν δυστυχώς κ.λπ.
Η αντιπολίτευση όμως εκμεταλλευόμενη κομματικά τη φράση αυτή παράστησε τον πρωθυπουργό να κηρύσσει με αυτήν επίσημα από του βήματος της Βουλής τη χρεωκοπία της Ελλάδας. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν και όλα σχεδόν τα έντυπα της εποχής σε σημείο που να δημιουργήσουν ακόμα και απαγοητευτική εντύπωση στους οπαδούς του Χ. Τρικούπη. Η προπαγάνδα αυτή το πόσο ευνόησε υπέρμετρα την τότε αντιπολίτευση διαφαίνεται από τον ειρωνικό σκωπτικό χαρακτήρα που αποδόθηκε σ΄ αυτήν και που χρησιμοποιήθηκε ομοίως μυριάδες φορές με συνέπεια να παραμείνει ιστορική μέχρι σήμερα.[3]

Σημειώνεται ότι παρόμοια επίσης φράση, ελαφρά παραλλαγμένη, χρησιμοποίησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν με την φράση του «τελικώς επτωχεύσαμεν»[4] τον Μάιο του 1932, η κυβέρνησή του θα κηρύξει για άλλη μια φορά πτώχευση της Ελλάδας, κάτω από το υψηλό χρέος του εξωτερικού δανεισμού, επικαλούμενος ακόμη και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που είχε σημειωθεί δέκα χρόνια πριν, αλλά και τη διεθνή οικονομική ύφεση από το Κραχ του 1929, ενώ στην πραγματικότητα ήταν συσσώρευση πολλών χρεών μαζί από την αρχή του αιώνα.

Πέρα από την επίδειξη των δυνατοτήτων του Alterian SM2, της σημαντικότερης πλατφόρμας παγκοσμίως για social media monitoring, θέλουμε πραγματικά να δίνουμε και την εικόνα της κοινωνίας μας όπως αυτή καταγράφεται στα ηλεκτρονικά μέσα.  Συνεχίζουμε και δεχόμαστε ιδέες & προτάσεις για τις δικές σας έρευνες.  Σε αντίθεση με τους πολιτικούς,  η γνώμη σας μας ενδιαφέρει!

Ευχαριστούμε.

Η ομάδα Social Media  της BaaS

Επικοινωνήστε μαζί μας στο social@baas.gr  ή στο twitter ως @BaaS_gr

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...