Πιστοί στο ραντεβού μας  όπως είχαμε ανακοινώσει η σειρά Mind the Gap  αναλύει  την Ομιλία Πρωθυπουργού στην 76η ΔΕΘ.
(Θα ακολουθήσει και social media analysis για τα mentions  που έγιναν την ημέρα έναρξης της ΔΕΘ )
Η σειρά δημοσιεύσεων Mind the GAP  (ουδεμία σχέση η παράφραση του Γ.Α.Π.) είναι μια προσπάθεια να δώσουμε  στο κοινό τα κρυφά νοήματα -να γεμίσουμε δηλ. τα νοηματικά κενά- που βρίσκονται στα κείμενα που αναλύουμε με την τεχνολογία text analytics της Leximancer τα προϊόντα της οποίας εκπροσωπεί στην Ελλάδα η BaaS. Η BaaS έχει δημιουργήσει για την Leximancer το απαραίτητο λεξιλόγιο για το Ελληνικό sentiment analysis.

Η χώρα είναι γνωστό ότι βρίσκεται στο γκρεμό.  Οι Ελληνες περνούν δύσκολες στιγμές και ακούνε μόνο λόγια. Είναι γελασμένος όποιος νομίζει οτι θα γλιτώσει απο αυτή την κατρακύλα και άρα με πολιτισμένο τρόπο πρέπει να δείξουμε στους πολιτικούς αυτής της χώρας ότι οι δυνάμεις αυτού του τόπου απαιτούν πάρα πολλά από αυτούς. Το συγκεκριμένο post ελπίζουμε να βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση πέραν του ότι παρουσιάζει μια εκπληκτική τεχνολογία.

Μην ξεχάσετε να δείτε στο τέλος το Magic Quadrant αλλά και για πρώτη φορά  στατιστικά στοιχεία της ανάλυσης που έγινε από το εκπληκτικό  εργαλείο  Leximancer.

Εικόνα 1 : Η Γενική εικόνα.

Η “χώρα”, “όλοι εμείς οι Ελληνες” ,”το κράτος”  και οι “θέσεις εργασίας” -καθώς και μερικά άλλα- είναι τα κυρίαρχα θέματα που θα δείτε στην εικόνα που ακολουθεί. Ένα πρώτο σχόλιο αφορά στο θέμα “εργασία” διότι για τη χώρα είναι αυτονόητο ότι θα ήταν το κυρίαρχο θέμα. Γνωρίζει καλά ο Πρωθυπουργός ότι θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν για πολλούς πλέον και φυσικά εστίασε σε αυτό το θέμα για να κατευνάσει τον κόσμο.  Πως όμως αυτές θα δημιουργηθούν; Δεν ήταν ξεκάθαρο στο λόγο του. Μήπως  τελικά δεν υπάρχει σχέδιο;

 

Εικόνα 2 : Η Χώρα.

Με ποια θέματα συνδέθηκε στο λόγο του Πρωθυπουργού η “χώρα” ;  Δείτε τις κόκκινες γραμμές που ξεκινούν από τον κύκλο “χώρα”. Απευθείας σύνδεση με την “ανάπτυξη” και τους “νέους” πάντως δεν υπάρχει. Μήπως γιατί δεν υπάρχει πλάνο; Θα διατεθούν μερικά δις, είπε, για τη στήριξη των ανέργων.

Τα σχόλια δικά σας.

Εικόνα 3 : Οι Νέοι.

Οι “νέοι” μέσω της “ανεργίας”  θα επιδοτηθούν με “ευρώ” από το “κράτος”.  Αναζητείται ελπίδα.

Εικόνα 4 : Η Ανάπτυξη.

Η “ανάπτυξη” συνδέθηκε με “δυνάμεις” και τη “χώρα”. Αν υπήρχε έστω και ένα σχέδιο σε  αυτό τον λόγο ή στη σκέψη του Γ.Α.Π.  θα έπρεπε γύρω από το θέμα “ανάπτυξη” να υπάρχουν  άλλα “θέματα-κύκλοι” που να δείχνουν τους άξονες της “ανάπτυξης”.

Οτι δεν υπάρχει σχέδιο σε αυτή τη χώρα, το γνωρίζαμε ήδη, δεν περιμέναμε όμως αφήσουν να γίνει τόσο εμφανές. Το γεγονός αυτό μόνο λύπη και απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει!

Εικόνα 5 : Ζητώ.

“Ζητώ” μέσω του “κράτους”, της “δικαιοσύνης” – και μπλά μπλά μπλά- να δώσουμε τη μάχη.  Συνέχεια ζητάτε κύριε Γ.Α.Π. αλλά αποτέλεσμα  κανένα. Ζητάτε τα εύκολα, από αυτούς  που πάντα έδιναν για την Ελλάδα. Μα να μην μπορεί κανείς να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή; Το ότι αναρτήσατε ονόματα οφειλετών δεν σημαίνει ότι καταφέρατε κάτι. Να αναρτήσετε πόσα καταφέρατε να εισπράξετε για το γενικό καλό της χώρας.

Είναι πασιφανές ότι υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας. Και πως να συμβεί αυτό, από ανθρώπους  που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους και που δεν γνώρισαν τι σημαίνει να χρειάζεται να δουλεύεις για να πληρώσεις την ΔΕΗ και το “νοίκι”…

Επίσης σας παρουσιάζουμε το MAGIC QUADRANT για τα θέματα “ανάπτυξη” , “ζητώ” , “νέους” και “χώρα”.

1.Quadrant ReportShare →

4 Responses to Mind the Gap series : Text Analytics στην Ομιλία Πρωθυπουργού στην 76η ΔΕΘ

 1. omadeon says:

  Εκπληκτικό άρθρο και φοβερά ευρήματα…
  Ετοιμάζομαι και να το τουητάρω, αλλά σας γράφω μερικές σκέψεις πρώτα.

  Μπήκα και στο σάητ του Leximancer (googable term), είδα κάτι βίντεο demo, είδα και τις… τιμές και… τρελλάθηκα (π.χ. 1500 δολλάρια το μήνα η άδεια χρήσης on-line). Σκέφτομαι να κάνω τα εξής, κατόπιν τούτου.

  1) Να στείλω ένα ανοιχτό γράμμα σε όλους τους χάκερ και χακτιβιστές ανώνυμους του κόσμου να… ΣΠΑΣΟΥΝ το πρόγραμμα αυτό επειγόντως.
  ή
  2) Να στείλω ένα ανοιχτό γράμμα στον CEO της εταιρείας ότι είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να υπάρχει τέτοιο λογισμικό, πολύτιμο για αντίσταση στη φονική προπαγάνδα καθαρμάτων όπως ο ΓΑΠ… και να είναι ΤΟΣΟ απρόσιτο στον απλό λαό.

  Αλίμονο αν οι μόνοι που έχουν πρόσβαση σε τόσο πολύτιμα “όπλα” ανάλυσης της προπαγανδιστικής ψευτιάς είναι οι… ίδιοι οι ψεύτες.

  Οπότε… μάλλον θα κάνω ΚΑΙ τα δύο (πρώτα θα γράψω στον CEO και αν δεν λάβω απάντηση εντός π.χ. 15 ημερών μετά θα γράψω το δεύτερο).

  Αυτά προς το παρόν, keep up the good work. Τελειώνω το σχόλιο με ένα demo του Leximancer software:

 2. omadeon says:

  Υ.Γ. Πρέπει να υπάρχει δηλαδή και ΚΑΠΟΙΟΣ τρόπος πρόσβασης για χρήστες του λογισμικού που δεν έχουν οικονομικό ή διαφημιστικό όφελος, αλλά μόνο κοινωφελές κοινωνικό. Αλλιώς, να υπάρξει ειδική έκδοση, περιορισμένη αλλά επαρκής για τέτοιες χρήσεις. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αναλαμβάνουν χάκερ και ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ αυτή η ιστορία. Δεν τάσσομαι υπέρ της κλεψιάς,αλλά υπέρ της λογικής χρέωσης ανάλογα με το είδος χρήσης. Και… στο παρελθόν αναγκάστηκα να κλείσω μια μικρή εταιρεία λόγω σπασίματος του λογισμικού που φτιάχναμε (του “HyperLEX” translation tool / dictionary) οπότε… ας μη μου προσάψει κανείς εχθρότητα προς τους κατασκευαστές λογισμικού, γιατί τον πόνο τους τον έχει νιώσει στο πετσί μου.

  • BaaS says:

   Αγαπητέ (αν και δεν σε γνωρίζω προσωπικά αλλά μάλλον αγαπητός/τή θα είσαι)

   Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια .
   Ειδικά για τις ενέργειες που σκέφτεσαι να κάνεις έχω να προτείνω το εξής μιας και το cracking πουθενά δεν βοηθάει ουσιαστικά : Υπάρχει ένα εργαλείο open source το οποίο κάνει παρόμοια πράγματα
   το λένε Gephi και το βρίσκεις εδώ : http://gephi.org/

   Τέτοια εργαλεία βέβαια δεν είναι εύκολα αλλά αν έχεις χρόνο έχεις τουλάχιστον ένα δωρεάν εργαλείο.

   Αυτό που μας αρέσει πάντως ηταν οτι ευχαριστήθηκες την πληροφορία που καταχωρήσαμε

   Χαιρόμαστε λοιπόν και συγχαρητήρια που μας βρήκες σε αυτό το τεράστιο διαδίκτυο όπου ακόμα και τα καλύτερα μπορούν να χαθούν αλλά και να βρεθούν !

   Π.Κ.

 3. Rouni says:

  @omadeon
  Καλά, όταν αναφέρεσαι στην Leximancer δεν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται περί εταιρείας;
  Δηλαδή τι πρέπει να κάνει; Να το διανείμει δωρεάν; Παρέχει μια υπηρεσία με ένα συγκεκριμένο κόστος όπως κάνουν όλες οι εταιρείες και αμείβεται για αυτό με απλό και ξεκάθαρο τρόπο.
  Και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι πιστεύεις πως τέτοια εργαλεία, που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου πρέπει να είναι δωρεάν ή με κάποιο τρόπο προσβάσιμα, τότε να πας να παραγγείλεις μια έρευνα σε μια από τις γνωστές εταιρείες ερευνών και αν σου την κάνουν δωρεάν, τότε στείλε επιστολή όχι στον CEO αλλά στον Obama τον ίδιο.

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...