Η σειρά δημοσιεύσεων Mind the GAP  (ουδεμία σχέση η παράφραση του Γ.Α.Π.) είναι μια προσπάθεια να δώσουμε  στο κοινό τα κρυφά νοήματα -να γεμίσουμε δηλ. τα νοηματικά κενά- που βρίσκονται στα κείμενα που αναλύουμε με την τεχνολογία text analytics της leximancer τα προϊόντα της οποίας εκπροσωπεί στην Ελλάδα η BaaS. Η BaaS έχει δημιουργήσει για την leximancer το απαραίτητο λεξιλόγιο για το Ελληνικό sentiment analysis.

 

Η σημερινή μας ανάλυση αφορά την κοινή συνέντευξη τύπου των αξιότιμων H. Clinton & Σ. Λαμπρινίδης (υπουργοί Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος αντίστοιχα ). Προσωπική άποψη αποτελεί το ότι ήταν ενδιαφέροντα τα όσα ακούσαμε . Γενικά η Αμερική δεν συνηθίζει να μας κακοκαρδίζει σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Ξεκινάμε λοιπόν  την ανάλυση μας με μερικές εικόνες και ελαφρά σχόλια. Οι εικόνες που προκύπτουν με λίγη παρατήρηση μας δίνουν αρκετά στοιχεία για να κατανοήσει ο κάθε ένας από εμάς το τι ακριβώς ειπώθηκε. Σκοπός είναι να δώσουμε “τροφή για σκέψη”  και όχι να γράψουμε μια  ανάλυση 30 σελίδων.

Εικόνα 1:  Ποια θέματα/ concepts άγγιξε η ευγενική κυρία Clinton

Κύρια θέματα και κυρίαρχο concept σε όλη τη συζήτηση  είναι η λέξη “Ισχυρή”. Η κυρία Clinton  λοιπόν συνέδεσε την ομιλία της  με την ισχυρή φιλία των 2 χωρών και το όραμα,  τις δυσκολίες, τονίζοντας επίσης ευγνωμοσύνη σε ένα βασικό θέμα : τη Συρία.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για αυτή την εικόνα αλλά ο στόχος είναι να δώσουμε μια γενική κατεύθυνση και ο κάθε ένας από εσάς να βγάλει τα συμπεράσματα του . Δείτε τις γραμμές που ξεκινούν από την ετικέτα ” Speaker_Clinton”.

 

Εικόνα 2:   Ποια θέματα/ concepts άγγιξε ο  κύριος Λαμπρινίδης

Ο δικός μας υπουργός εξωτερικών λοιπόν “δέθηκε” επίσης με το κυρίαρχο θέμα  (“Ισχυρή”) . Ισχυρή φιλία και όραμα, σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δυσκολίες κτλπ. Σωστή και επαγγελματική η τοποθέτηση του απέναντι στην Hillary την οποία δείχνει να υπολήπτεται. Δείτε τις γραμμές που ξεκινούν από την ετικέτα  Speaker_Lambrinidis.

 

 

Εικόνα 3 :  Τι είπαν οι Δημοσιογράφοι;

Ουσιαστικά….  τίποτα. Απλές ερωτήσεις για θέματα που σχετίζονται με το  ΝΑΤΟ και  την Ευρωπαϊκή ένωση. Μας απογοήτευσαν αυτές οι τόσο προετοιμασμένες ερωτήσεις που μόνο αυτονόητες απαντήσεις θα μπορούσαν να λάβουν. Δείτε τις γραμμές που ξεκινούν από την ετικέτα  Speaker_journalist.

 

 

 Εικόνα 4 :  Ευγνώμονες

Δείτε τις ακτίνες που ξεκινούν από το concept / Θέμα ευγνώμονες. Η Αμερικανική πολιτική δείχνει μια συγκαταβατικότητα. Μήπως γνωρίζουν ότι έρχονται δύσκολες ημέρες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ; Να δoύμε  την Αμερική υπό το ΔΝΤ  και να μην το πιστεύουμε. Μας προετοιμάζουν για παγκόσμια χρεοκοπία; Θα δείξει…

Εικόνα 5 :  Magic Quadrant

Πολύ ενδιαφέρον το magic quadrant. Με κόκκινα γράμματα τα θέματα της H . Clinton  και πως αυτά έχουν τοποθετηθεί από την άποψη strength & relative frequency, με γαλάζιο τα θέματα του κύριου Λαμπρινίδη  και με πράσινο των δημοσιογράφων.

Στο επάνω δεξιά τεταρτημόριο παρατηρήστε ότι η κ. Hillary Clinton θέτει ΝΑΤΟ, Ελλάδα, σύμμαχοι, δυσκολίες,  ευγνώμονες, Συρία ενώ ο κύριος Λαμπρινίδης  τη φιλία, τα θέματα που μας απασχολούν και με ιδιαίτερη δυναμική την Κυρία Hillary.

Περισσότερα συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε και μόνοι σας από αυτό το τόσο ξεκάθαρο quadrant.

 

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Bussiness as a Service ( BaaS )  στο social@baas.gr

Η ανάλυση μέσω text analytics, με απλά λόγια,  ανακαλύπτει με ανάλυση εννοιών, τα θέματα σε κείμενα, τη συχνότητα εμφάνισης και τις σχέσεις που τα αλληλοεπηρεάζουν. Η ανάλυση είναι επιστημονική και αντικειμενική αφού η δυναμική των θεμάτων καθορίζεται από πολύπλοκους αλγόριθμους και όχι από τον άνθρωπο.

H παρουσίαση αυτή, είναι ελεύθερη προς αναδημοσίευση με μια απλή αναφορά στην πηγή της!

 

Η συνέντευξη τύπου όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργού εξωτερικών:

 http://www.lambrinidis.gr/index.php?pathID=1_997_1182_1237_1238&aid=5083

 

 

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...